keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Saksalais-suomalainen mielenmaisema

Rikospaikalla: Borowskin tango
Tatort 761: Tango für Borowski (ohj. Hannu Salonen, Saksa 6.11.2009)
Elokuvan esittely Suomen Berliinin-suurlähetystön sivuilla
Komisario Borowski -sarjan esittely Yle TV2:n kotisivuilla
Yle TV2 to 1.12.2011 klo 22.35 
Borowski etsii Ilomantsista murhasta vangittua saksalaista poikaa. Oikea murhaaja löytyy Kalevalan myyttien pimeimmästä paikasta. (Yle.fi.)

Ylikomisario Borowski salaisine unelmineen Suomessa.
Näyttelijä Axel Milberg (s. 1956) on esittänyt rikosylikomisario Klaus Borowskia vuodesta 2003 lähtien jo 18 jakson verran yhteiskeskieurooppa-laisessa Rikospaikalla-sarjassa. Alusta asti hänen rinnallaan on kulkenut psykologinen asiantuntija Frieda Jung, ylikomisarion salaisten romanttisten fantasioiden kohde, jota esittää Maren Eggert (s. 1974). Tosin käsillä olevan Borowskin tangon jälkeen Jungia ei valitettavasti ole löytynyt yhdenkään Borowski-tarinan näyttelijäluettelosta.

Olen katsonut vain pari Borowski-elokuvaa, mutta kokemukseni perusteella ylikomisario eroaa useimmista television rikostutkijoista siinä, että hän on melkoinen antisankari, jolla hommat ei aina klaarannu tuosta vain. Apulaisena toimiva rouva Jung on onneksi välkympi, vaikka hapuilua hänenkin päättelynsä usein edustaa.

Tunnelma Borowski-tarinoissa on lämminhenkisen maalaiskomediamainen, vaikka Kielin suurkaupungissa elelläänkin. Sarja hakee viehätyksensä päähenkilöittensä kotikutoisuudesta. Rouva Jungkin on sopivan tavanomaisen näköinen vielä tavanomaisemman näköisen Borowskin unelmanaisena.

Suomalaislähtöinen elokuvantekijä Hannu Salonen (s. 1972) on ohjannut useita Rikospaikalla-sarjan jaksoja. Luonnolliselta tuntuu, että lopulta syntyi idea ylikomisario Borowskin tuomisesta vierailulle Suomeen Salosen johdattelemana. Tässä jaksossa Boroskin tango ohjaaja on poikkeuksellisesti toiminut myös käsikirjoittajana Clemens Murathin rinnalla.

Saksalainen nuorisorikollinen on saanut paikan pohjoiskarjalaiselta kuntoutusleiriltä huumeista vieraantuakseen. Häntä syytetään nyt tuoreesta suomalaistytön murhasta, mikä tuo Borowskin apulaisineen Suomeen.

Ilomantsin poliisikunta on vähän samasta puusta veistettyä kuin kieliläiskollegansa. Siksi ei ole ihme, että nuorukainen pääsee karkuun vanginkuljetusmatkalla, jossa Borowskin ja tämän lähimmän suomalaiskollegan (Janne Hyytiäinen) oli tarkoitus huolehtia hänen vartioinnistaan.
 
Juttua aletaan selvittää tosissaan, leppoisasti kuten aina Borowski-tarinoissa, vaikka yötön yö saksalaistutkijoitten lepoa haittaakin. Kohdataan lisää suomalaispoliiseja ja pohjoiskarjalaisia, joista aika moni on aikamoinen originelli, enemmän tai vähemmän vinksahtanut jopa. Melko moni suomalaisnäyttelijöistä vääntää kotimaisen lisäksi myös saksaa kohteliaisuudesta vierasta kohtaan.

Ylikomisario suomalaisuutta harjoittelemassa.
Tutustutaan itäsuomalaisen syrjäseudun arkeen, jossa voisi olla iloa enemmänkin; monen poikamiehen ja vanhanpojan elämä on varsin riemutonta. Samanlaista lienee monilla Euroopan autioituvilla laita-alueilla kaukana keskuksista. Suomen luonto on kamera-ajoissa sentään upea! Käydään lavatansseissa ja saunassa.

Jaksossa yritetään myös laskeutua alas kansanmytologian syvänteisiin, vaikka minusta elokuvan tarjoamat loitsimis- ja muut menot pikku-ukkoineen kaikkineen tuntuvat melkoisen sepitetyiltä. Mikä on niitten suhde todelliseen kansanperinteeseen?

Juonessa on muitakin kömpelyyksiä, kuten jokseenkin väkisin väännetyltä tuntuva sarjamurhaajakuvio. Toisaalta se selittää kätevästi monien saksalaistenkin katoamisen alueen äärettömiin metsiin menneinä vuosina... Käsikirjoitus ei taida edustaa Rikospaikalla-sarjan parasta a-ryhmää.

Tango borowskilaisittain.
Katsoin Boroskin tangon muutaman päivän viiveellä tv-ensi-illasta, ja evääksi olin saanut aika negatiivisia arvioita elokuvasta. Ei jakso sentään niin hirveänä minulle näyttäytynyt kuin etukäteen pelkäsin.

Suomalaisuuden kuvauksessa pahimpana tyylirikkona pidän suomalaisten ikuista kiroilemista. Niin monet kotimaiset tuotannot ovat täynnä kiroilua, joten kai suomalaisten täytyy johdonmukaisuuden nimissä kiroilla eurooppalaisissa yhteistyötuotannoissakin...

Ylikomisario Borowkin tango pohjoiskarjalaisdaamin kanssa paikallisessa tanssiparatiisissa muuten sujuu mallikkaasti, oikein suuren maailman tyyliin.

Jälkikirjoitus 8. joulukuuta: Seuraavan jakson, Makuasioita, alkuminuuteilla ylikomisario Borowski saa kirjeen Helsingistä. Kuoren lähettäjätiedot paljastavat, että rouva Jung näyttää jääneen asumaan Suomeen ja sillä tavalla elegantisti poistuneen sarjasta.