sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Sketsihahmokoetus

Putouksen kolmas tuotantokausi pyörähti käyntiin eilen lauantaina MTV3-kanavalla. Vuoden sketsihahmo -kilpailun osallistujat esiteltiin samassa yhteydessä pariminuuttisen haastattelun merkeissä.
(Kuva: MTV3.)
Tuntuma hahmoihin jää näin kevyellä tutustumalla välttämättä pinnalliseksi, mutta yritän silti kirjoittaa pari lausetta kustakin kokelaasta.

Lihamestari Piia Potka (Elena Leeve)
Esittely ohjelman kotisivulla
Hahmo on kyllä ammattitaitoisesti ylöspantu, mutta neiti Potkasta puuttuu persoonallinen koukku.

Mörköopiskelija Sulo (Jukka Rasila)
Esittely ohjelman kotisivulla
Sulon kookas olemus pysäyttää ja jopa kauhistuttaa ensinäkemällä. Luultavasti virheellisesti oletan, että hahmon persoonallisuusrepertoaari on tyhjennetty alkuminuuttien aikana. Suurimpana ongelmana näen sen, että Sulo ei kommunikoi keskustelukumppaninsa kanssa vaan jää ulkokohtaiseksi patsaaksi. Saattaisiko lapsikatsojien rakkaus kannatella tätä pelokasta hirviötä muutaman kierroksen?

Laulaja, tanssija, glamourmalli Yosefina "Yossu" Samantha Näätä (Krista Kosonen)
Esittely ohjelman kotisivulla
Viimevuotinen Mikko Zetterberg vakuutti, mutta samaa ei voi sanoa pissisneiti Näädästä. Hahmo on osuva ja armoton, mutta silti vähän kulunut stereotyyppi? Ääntenhaalinnassa Yossulla lienee rasittava sielu rasitteenaan.

Eskarilainen Jani-Petteri (Iina Kuustonen)
Esittely ohjelman kotisivulla
Hahmon silmät vilkkuvat koko ajan samalla lailla kuin viimevuotisella Sui-Hingillä... Parodiahahmo kuusivuotiaasta osuvine, persoonallisine hokemineen on onnistunut, mutta onko ristiriita Jani-Petterin iälleen tyypillisen psykologian ja syvempien psykodynaamisten harrastusten välillä omiaan kantamaan hahmon uusille tasoille? Lapsosen suloisuus saattaa tuottaa viimevuotisen Munamiehen tapaan enemmänkin ääniä laariin. Haittaakse?

Eläkeläinen Hieno Åhlgreen (Riku Nieminen)
Esittely ohjelman kotisivulla
Leskirouva Åhlgreen tuo esiin suurimman valttinsa ennen kuin on ehtinyt sanoa ensimmäistäkään sanaansa laahustaessaan hitaasti (ja arvokkaasti?) estradille. Samalla tavalla Munamies vuosi sitten shokeerasi ulkonäöllään. Saako hahmo uusia ulottuvuuksia äänisatonsa viikko viikon jälkeen uusintaakseen? Tai ehkä hänelle kanavoituu edelleen Munamiehelle osoitettuja ääniä?

Pastori Usko Eevertti Luttinen (Aku Hirviniemi)
Esittely ohjelman kotisivulla
Timo Harjakainen ja leskirouva Tyrni kommunikoivat loistavasti keskustelukumppanin ja yleisön kanssa, niin varmaan pastori Luttinenkin. Tämä on näyttelijän ehdoton valtti. Kaksimielisen sakraalinen hengenmies tuo ikävän vahvasti mieleen parin vuoden takaisen Tyrnin ja jotkut Pirkka-Pekka Peteliuksen sketsihenkilöt; itse pidän valvovaa rakennus-mestari Harjakaista moninkertaisesti tämänvuotista hengenmiestä riemastuttavampana hahmona, lähtien jo oivaltavasta ulkoasusta. Jeeveli, peeveli ja moni muu äänestänee Luttista yksin sen tähden, että hahmon takana on ennakkosuosikki. Se jo siivittänee pitkälle, vaikkei pastori tästä paljoa ylösnousisikaan.

Viimeisenä kaksi suosikkiani:

Varamies Kari "Köli" Rautiainen (Jussi Vatanen)
Esittely ohjelman kotisivulla
Lakoninen varamies Rautiainen on suorastaan pelottavan ehjä ja tosi. Hahmon eleetön täyteläisyys saattaa kuitenkin sisältää liian vähän sirkusta maksaville äänestäjille. Siksi Rautiainen kuuluu mahdollisesti varhaisiin putoajiin.

Hyväntekeväisyysihminen Leena Hefner (Armi Toivanen)
Esittely ohjelman kotisivulla
Leena Hefnerin eheän groteski hahmo tekee esiintulon sekä ulkoisesti että sisäisesti täydellisenä sketsihahmona viimeisteltyine puheenparsineen. Jokaisen tuttavapiiriin kuuluu ainakin yksi vastine todellisuudessa. Ihailen. Saattaisivatko äänihanat oikutella vain siksi, että myös näyttelijä hahmon takana on naispuolinen? ja ja ja...

Kun järjestyksessä toisen sketsihahmokilpailun kisaajat paljastettiin vuosi sitten, osasin heti melko varmasti nimetä pari ensimmäistä putoajaa. Koko kilpailussa suosikkini taisivat lopulta sijoittua toiseksi, neljänneksi ja voittajana ensimmäiseksi. Tänä vuonna veikkaaminen olisi suurin piirtein toivotonta - ero kärjen ja hännän välillä on huomattavasti viime vuotta kapeampi. Olen silti arvannut hahmot listauksessani jonkinmoiseen järjestykseen.

Finaaliin pääsevät pastori Luttinen ja maailmannainen Hefner, kun varamies Rautiainen karsiutuu välistä pois jo aiemmin?

Ehkä täydennän tätä tekstiä maaliskuun alussa lyhyellä jälkikirjoituksella, sillä epäilemättä arvioni osuvat monilla tavoilla kiveen tänään. Tulevat lauantai-illat jätän kuitenkin Putous-vapaiksi eli en aio seurata kilpailua reaaliajassa.

Jälkikirjoitus 29.2.2012

Sketsihahmokilpailu päättyi lopulta viime lauantaina, helmikuun 25. päivänä. Alkaa olla lupaamani jälkikirjoituksen aika.

Minulla oli sijoitusjärjestystä kisan alkaessa arvatessani mukana paljon hyvää onnea, kuten seuranta osoittaa. Yhden todella pahan arviointivirheen tein. Nimittäin eskaria käyvä Jani-Petteri osoittautui todella mainioksi hahmoksi, josta saimme monina lauantai-iltoina todistaa uusia, persoonallisia puolia. Tammikuinen luonnehdintani paljastaa, etten luottanut näyttelijään hahmon takana riittävästi, mutta virheestäni viisastuneena tunnustan nyt pitäväni Jani-Petteriä suvereenina ykkösenä. Ei kai se haittaa?

Leena Hefner sen sijaan ei huikean debyyttinsä jälkeen pystynyt uusimaan kasvojaan, ja siksipä ihmettelenkin hänen erinomaista menestystään. Saattoiko finaaliäänestyksessä olla mukana kyllästymistä pastori Luttisen loputtomiin lohkaisuihin niin paljon, että ääni annettiin vastustajalle, henkilöstä riippumatta?