tiistai 6. syyskuuta 2011

Ikävä Kingsmarkhamiin

Uusintatoiveet 1:
Ylikomisario Wexford -sarja
(23 tarinaa, GBR 1987 - 2000)
Sarjan englanninkieliset kotisivut
Sarjan täydellinen alkukielinen jaksoluettelo
Brian Bennettin säveltämä sarjan tunnusmusiikki YouTubessa

Brittidekkaristi Ruth Rendell (1930 - 2015) oli suosionsa huipulla Suomessakin pari vuosikymmentä sitten. Merkittävä syy suosioon oli vuonna 1987 käyntiin lähtenyt Ylikomisario Wexford -tarinoiden televisiointi.

Ylikomisario Reg Wexfordia esitti läpi vuosien George Baker (s. 1931), kunnes sarja päättyi vuonna 2000 silloin tuoreen Harm Done -romaanin filmatisointiin. Hänen apulaistaan, komisario Burdenia, näytteli Christopher Ravenscroft (s. 1946).

Wexford ja Burden ratkovat murhia kuvitteellisessa Kingsmarkhamin kaupungissa "jossain Sussexin keskiosissa". Agathachristieläisellä tavalla ovelien murhien ohella keskitytään kummankin poliisin kotielämän seuraamiseen. Ylikomisarion mieltä rassaavat aikuistuneiden tyttärien, Sheilan ja Sylvian, ongelmat. Burden puolestaan menettää sarjan kuluessa vaimonsa, mutta saa lopulta onnekseen uuden, entistä ehomman vaimoyksilön tilalle.

Wexford ynnä hänen pikku apulaisensa, komisario Burden.
Wexford-tarinoita ei filmattu romaanien alkuperäisessä syntyjärjestyksessä, ja siksi esimerkiksi Burdenin perhetragedia ja uuden onnen löytyminen sijoittuvat eri kohtaan kuin romaanisarjassa.

Rendellin Wexford-dekkarit edustavat kultakauden arvoitusperinnettä sovellettuna vuosisadan jälkipuoliskon ajatusmaailmaan. Tosin vuosisadan vaihdetta lähestyttäessä Rendell kävi yhteiskunnallisesti tiedostavammaksi, mikä ei välttämättä ollut mieleen lukijoille ja sarjan seuraajille, jotka olivat ottaneet omakseen Kingsmarkhamin omalla tavallaan huolettoman ja todellisuuspakoisen idyllin kaikkine rakastettuine henkilöineen.

George Baker keksittiin ylikomisarion rooliin, kun hän oli kuvaamassa Neiti Marple -tarinaa Bertramin hotellissa (1987). Hänestä tuli sarjan myötä niin mainio Wexford, että Ruth Rendell kertoo myöhempiä romaanejaan kirjoittaessaan muuntaneensa päähenkilöään Bakerin johdattamaan suuntaan. Aikamoinen ero onkin varhaisten Wexford-romaanien äreän ja epäsympaattisen käskyttäjän ja televisiosarjan turvallisen isähahmon välillä.

Yle TV1 esitti sarjan tuoreeltaan kokonaisuudessaan. Ensilähetyksen jälkeen sitä ei kuitenkaan ole kertaakaan uusittu; tuntuu, kuin se olisi kokonaan unohdettu Yleisradiossa ja suomalaiskatsojien mielissä. Esimerkiksi paljon vähemmän sympatiaa herättävä ja juonellisesti paljon vaikeammin seurattava Ylikomisario Morse on uusittu vuosien kulussa yhä uudelleen. Morse-sarjan karhean Oxford-kuvauksen rinnalla Wexford on viehättävä ja kotoisa kuin kupponen lämmintä maitokaakaota beigessä kammarissa, jossa elävä takkatuli luo tunnelmaa.

Rouva Wexford, myöhemmin myös tosielämän rouva Baker.
George Baker jäi leskeksi 1990-luvun alussa. Sarjan kuvausten ilmapiiristä kertoo, että hän astui 1993 vihille rouva Wexfordia esittäneen Louie Ramsayn kanssa.

Tuoreehko suru-uutinen kertoo, että Louie Ramsay kuoli 81-vuotiaana kuluvan vuoden maaliskuussa. George Bakerin on tiedotettu elävän suhteellisen heikossa kunnossa hoitokodissa.

Baronetiksi lyödyn Ruth Rendellin vuonna 1964 alkanut Wexford-sarja puolestaan täydentyi tänä vuonna 23. romaanillaan The Vault. Sarjan 16 ensimmäistä osaa ehdittiin suomentaa ennen suosion laimenemista; suomalaisantikvariaatit pursuavat romaania Ylikomisario Wexford ja Simisola, jonka itsekin jätin kesken.

Lisäys lokakuussa. George Baker kuoli perjantaina 7. lokakuuta 2011.