sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Ennakoiva askel illan tyhjyyteen

Tämä teksti on toinen osa massiivisessa Askel tyhjyyteen -projektissani. Projekti muodostaa tetralogian, joka huipentuu sunnuntaina 23.10.2011 nähdyn neiti Marple -elokuvan Askel tyhjyyteen katsomiseen.
  1. Vitaaliset ja etikettitietoiset - arvostelu Agatha Christien romaanista Askel tyhjyyteen (1934)
  2. Ennakoiva askel illan tyhjyyteen - ennakkoesittely elokuvasta Askel tyhjyyteen (2008)
  3. Askel joka kohosi lentoon esittely elokuvasta Askel tyhjyyteen (1980)
  4. Askel sekasortoon - arvostelu elokuvasta Askel tyhjyyteen (2008)
Neiti Marple: Askel tyhjyyteen
(Why Didn't They Ask Evans?, ohjaus Nicholas Renton, Iso-Britannia 2008)
Elokuvan esittely Yle TV1:n kotisivuilla
Yle TV1 su 23.10.2011 klo 18.55 (ensiesitys 4.4.2010)
Neiti Marple auttaa ystävättärensä poikaa selvittämään mitä tarkoittivat kuolevan miehen kuiskaamat arvoitukselliset sanat, joiden vuoksi joku on valmis vaikka toiseen murhaan. (Yle.fi.)

Bobby Attfield (Sean Biggerstaff, s. 1983; Harry Potter -elokuvan Oliver Wood) on huoleton hulivili, joka harrastaa urkujensoittoa kotikylän kirkossa ynnä kivien nakkelemista mereen. Eräällä joutilaalla nakkeluretkellä hän bongaa rantajyrkänteen alta tuntemattoman, kuolemaa tekevän miehen, joka lausuu: "Miksi he eivät pyytäneet Evansia?", ja heittää henkensä.

Georgia Moffett amatöörisalapoliisina.
Välikohtaus tuntuu hurjan jännittävältä, ja niinpä Bobby alkaa leikkiä salapoliisia hyvän ystävänsä, ylhäissyntyisen Frankie Derwentin (Georgia Moffett, s. 1984) kanssa. Kuka ihme on Evans, jota ei pyydetty?

Samoihin aikoihin Bobbyn äiti, ruustinna Attfield (komedienne Helen Lederer, s. 1954), saa vieraakseen rakkaan ystävättärensä, erään neiti Marplen (Julia McKenzie) St. Mary Meadin kylästä. Aluksi neiti varmasti tuntuu vanhalta ja hassahtavalta, mutta lopulta Bobby ja Frankie päättävät kutsua neidinkin kolmanneksi pyöräksi mukaan jännään salapoliisileikkiinsä.

Kylä vaviskoon ja rosmot pelätkööt, kun tuore kolmiapila rynnistää seikkailuun!

Agatha Christien romaani Askel tyhjyyteen (1934) ei alkuaan ole lainkaan neiti Marple -romaani. Alkuperäisteokseen tutustuneena en voi suhtautua illalla edessä olevaan katsomiskokemukseen kuin ikävän ennakkoluuloisena. Kestääkö tarinan riehakkaan eläväinen tunnelma sullomisen neiti Marple -muottiin? Entä sisältyykö romaaniin riittävästi kuranttia ainesta neiti Marple -elokuvaksi, kun se riisutaan alkuperäisasustaan?

Romaani vm. 1934 vastaan elokuva vm. 2008

Nyt seuraa onkimieni ennakkotietojen perusteella vertailu alkuperäisromaanin ja illan elokuvan välillä. Tekstini lukemisen voi oikeastaan päättää jo tähän, tai vaihtoehtoisesti voi tehdä silmäilyretken toiveena löytää tekstistä vielä sattuma tai hyvässä lykyssä parikin.

Muutoksia romaaniin verrattuna on tehty runsaasti. Illan elokuvasta esimerkiksi puuttuvat täysin nämä alkuperäisteoksen henkilöt:
  • Leo ja Amelia Cayman, jotka kirjassa tunnistavat jyrkänteeltä astuneen miekkosen Amelian veljeksi
  • Badger Beadon - Bobbyn änkyttävä ystävä, joka osaa rysähdellä alas oikeista kattoikkunoista
  • Henry Bassington-ffrenc, joka riutuu huumekoukkuun pakotettuna, ja tämän pieni poika Thomas.
Yksi juonen avainhenkilöistä, edesmennyt miljonääri John Savage, on saanut uudeksi etunimekseen Jack. Hänen leskensä nimi on Sylvia (Samantha Bond, s. 1961; 007-sarjan myöhempi neiti Moneypenny), joten lienee pääteltävissä, että romaanissa esiintynyt Sylvia Bassington-ffrench otti aikoinaan Jackin puolisokseen Henry B-f:n sijaan, tätä kun ei ole ollut olemassakaan. Sylvia on kuitenkin perinyt olemattomalta Henry B-f:ltä tämän huumeaddiktion itselleen.

Kun kerran Henry B-f:ää ei ollut olemassa, ei nähtävästi ollut hänen veljeäänkään, Roger B-f:ää. Roger B-f on siksi omaksunut elokuvassa pianonopettajan identiteetin. Hänen nimensä on Roger Bassington (Rafe Spall, s. 1983), ja hän on Sylvian ja tämän ensimmäisen miehen George Savagen poika, joka on onnistunut pysymään salassa äidiltäänkin.

Rogerin sisko Moira Nicholson (Natalie Dormer, s. 1982) on myös Sylvian ja George Savagen salainen tytär. Kuten romaanissa, elokuvassakin Moira on naimissa psykiatri Nicholsonin (koomikko Rik Mayall, s. 1958) kanssa.

Komentaja Peters joskus nuorena ja hurjanakin.
Elokuvaa varten on myös kehitetty joukko uusia hahmoja. Heistä ensimmäisenä vertaistensa joukossa mainittakoon poliisikomentaja Peter Peters. Häntä näyttelee itse Warren Clarke (s. 1947), Yorkshiren etsivien ylikomisario Dalziel, tuttu myös Kubrickin Kellopeli appelsiinin (1971) nuorena hunsvottina. Turvallinen kasvo Richard Briers (s. 1934) esittää hovimestari Wilsonia.

Erityisesti Savegen suku on lisääntynyt elokuvaa varten kuin kanit, sillä Sylvia on hankkinut jälkeläisiä myös toisen miehensä kanssa. Teini-ikäinen Freddie Fox (s. 1989) on Tom Savage ja Skins-teinisarjan samanikäinen Hannah Murray silmälasien taa piiloutunut Dorothy Savage.

Mark Williams (s. 1959) tunnetaan Harry Pottereitten Arthur Weasleynä. Hänen orkideoita kasvattavan roolihahmonsa nimi Claude Evans saa pelkäämään, etteivät vain elokuvan käsikirjoittajat pane alkuperäisromaanin tuntevia jännittämään väärää Evansia mysteerin ratkaisuksi...

Joukko takaumia ainakin on lisätty elokuvaan romaanin ohi. Takaumat liittynevät kirjaan kuulumattomaan hylättyjen lasten sivujuoneen. Mikä mahtaa olla tarinan kytkös Kiinaan?

Keskustelusivuilla tarinan uusintatoteutukseen on oltu varsin tyytymättömiä. Erityisesti on arvosteltu näyttelijäsuorituksia ja käsikirjoituksen muutoksia alkuperäisjuoneen. Kuitenkin lohdutukseksi voin jo tässä vaiheessa todeta ainakin sen, että murhaajapari on täysin sama kuin Christien romaanissa.

Attfieldien uutta, juuri häämatkalta palannutta sisäkköä muuten näyttelee Siwan Morris (s. 1976).