maanantai 28. toukokuuta 2012

Kuusi käskyä Manchesterissä

C. Ecclestonin uudelleensyntymä putkimiehenä. (Kuva: BBC.)
Kaikki Fitz ratkaisee -sarjaa seuranneet muistavat sen hirveän iltapäivän vuonna 1994, kun Robert Carlylen esittämä häiriintynyt nuorukainen surmasi Christopher Ecclestonin (s. 1964) esittämän ylikomisario Bilboroughin tarinassa Näytön tarve. Käsikirjoituksen tuohon tarinaan laati Jimmy McGovern, ja kaipa hän on katunut laatimaansa veritekoa siitä pitäen niin paljon, että lopulta 15 vuoden jälkeen päätti herättää Bilboroughin henkiin.

Bilboroug uudelleensyntyi sitten loppuvuodesta 2010 ruumiillistuneena putkimies Willy Houlihaniksi. Hän on pienyrittäjä, yksi maan hiljaisista, jonka maksukyvyttömäksi osoittautuva asiakas saattaa pahoihin rahavaikeuksiin. Epätoivoissaan hän tarttuu varsin arveluttavaan oljenkorteen, ja lopputuloksena on putkimiehemme joutuminen valamiehistön eteen vastaamaan valinnoistaan ja teoistaan.

Kuusiosainen brittisarja Seinää vasten (Accused, 2010) aloittaa Suomessa TV1-kanavalla ylihuomenna keskiviikkona.

Seinää vasten. Osa 1/6: ”Willyn tarina” - TV1 ke 30.5.2012 klo 21.35 (.59)
(Accused: ”Willy's Story”, Britannia 2010; käsikirj. Jimmy McGovern)
Emmy-palkitussa sarjassa nuhteeton yksityisyrittäjä ajautuu maksuvaikeuksiin. Hän tarttuu kohdalle osuvaan oljenkorteen, jonka hinta on arvaamattoman kallis. (Yle.fi.)

Kukin sarjan jakso muodostaa oman kokonaisuutensa, joten putkimies Houlihanin tapaus saa päätöksensä samana iltana eikä häntä enää nähdä myöhemmissä jaksoissa.

Kaikki kuusi tarinaa noudattavat yhteneväisiä puitteita: keskiössä on aina tavallinen ihminen, joka syystä tai toisesta joutuu tekemään jotain poikkeuksellista, mikä vie hänet tuomioistuimen eteen. Käsittääkseni päähenkilö astuu jakson alussa kuulemaan oikeuden tuomiota ja vasta sitten palataan takautuvasti itse rikokseen.

Helen (Juliet Stevenson) astuu oikeuden eteen juhannusviikolla.
Seinää vasten pyrkii keskittymään olennaiseen – rikokseen ja sen tuomioon. Siksi toissijaiset rikostutkinta ja oikeudenkäynti jäävät tässä sarjassa aivan marginaaliin. Käsikirjoittaja McGovern on laatinut sarjan moraalitarinoita, joita seuratessaan katsoja joutuu itse pohtimaan, pystyykö kirjoitettuun lakiin nojaava oikeuslaitos arvioimaan oikeudenmukaisella tavalla sitä, mitä monitasoisessa todellisuudessa tapahtuu.

McGovern on vahvasti poliittinen kirjoittaja, eikä hän epäröi ottaa kantaa voimakkaastikin. Erityisesti keskustelua on herättänyt sarjan toinen jakso, joka käsittelee brittisotilaiden simputusharrastuksia ja joka sai maan armeijan vihat osakseen.

Seinää vasten on kiitetty ja palkittu, mm. Emmy-palkinnoin. Sarja on saanut myös toisen tuotantokauden, jonka neljä jaksoa ensiesitetään Britanniassa myöhemmin tänä vuonna.

  1.  Willyn tarina  (ke 30.5.2012)
  2.  Frankien tarina  (ke 6.6.2012)
  3.  Helenin tarina  (ke 20.6.2012)
  4.  Liamin tarina  (ke 4.7.2012)
  5.  Kennyn tarina  (ke 11.7.2012)
  6.  Alisonin tarina  (ke 18.7.2012)

Jimmy McGovern (s. 1949) on arvostetuimpia elossa olevia brittiläisiä tv-käsikirjoittajia. Parhaiten hänet tunnetaan edelleen Fitz ratkaisee -sarjasta (1993 - 96 ja 2006). Fitziä seurasi 14-jaksoinen Järvet (1997 – 99), karun arkinen ja samalla maagisen epärealistinen tarina naapuriyhteisöstä Englannin järviseudulla. Sarjaan oli kerätty useita Fitzistä tuttuja näyttelijöitä, ja olen ihmetellyt, ettei Yle ole uusinut sitä kertaakaan.

Järvet, uusintatoiveissa...
McGovernin ylistettyä Katu-sarjaa tuotettiin yhteensä 18 jaksoa 2006 – 09, mutta itse en jaksanut syventyä kuin kokeeksi pariin tarinoista.

Televisioelokuvissaan McGovern on usein keskittynyt kansakuntaa järkyttäneisiin tapahtumiin. Jalkapallokatastrofi (1996) käsittelee Hillsboroughin jalkapallostadionilla vuonna 1989 tapahtunutta, lähes sata ihmishenkeä vaatinutta onnettomuutta. (Fitz-tarinalla Näytön tarve muuten on kytköksensä samaan katastrofiin.) Tv-elokuvassa Sunday (2002) McGovern puolestaan tarttuu verisunnuntain tapahtumiin Pohjois-Irlannissa talvella 1972.