perjantai 15. kesäkuuta 2012

Katso, emmi, ihastu

Lifestyle-kanava Liviä on kiittäminen siitä, että se pyrkii pitämään meidät suomalaiset parhaansa mukaan kiinni tyylin syrjässä. Iloksemme olemme saaneet jälleen mukaan ohjelmavirtaan myös brittiläisen Lemmi, kosi, vältä -opetussarjan, jonka eri tuotantokausien jaksoja uusitaan kanavalla useina päivinä viikossa.

Lemmi, kosi, vältä
(Snog Marry Avoid?, Britannia 2008 -)
Jakso  41. (4:11, 2011) Kaksoisolentoja – Es. to 14.6.2012 klo 22.35
Britney Spearsia esittävä Lorna ajeli päänsä kaljuksi muistuttaakseen esikuvaansa, ja Cat kävi leikkauksessa saadakseen Lady Gagan rintavarustuksen. Englantilainen lifestyleohjelma. (LivTV.fi.)

Kussakin jaksossa studioon kutsutaan vuorotellen vähintään kolme tyylitajuttomaksi määriteltyä brittikansalaista. Tyypillinen vieras on nuori ja voimallisesti ehostettu naisihminen, jonka ulkoasua voisi kai parhaiten kuvata laatusanalla huorahtava. Tyylituomarina toimii POD-niminen tietokone, joka ensin tekee uhrille tyylianalyysin ja sitten määrää tämän ”luonnollistamisen” nimissä ulkonäköremppaan. Rempan tulokset näemme saman tien.

POD-muodonmuutoslaite kommunikoi uhriensa kanssa kitisevällä naisäänellä, mutta juuri muuta inhimillistä siinä ei ole. Terävine kielineen se operoi kunnianloukkauksen rajoilla ruotiessaan vieraiden ulkonäköä. Tietokoneen ääriteknologinen ulkokuori suojana antaa sille vapauden olla näin rankka, muinaisten naamiaishuvien malliin.

POD:n maaginen silmä. (Kuva: BBC.)
POD:n vastakohta on ohjelman juontaja Jenny Frost (s. 1978). Hän on empaattinen ja ymmärtäväinen uhreja kohtaan – ja mikä tärkeintä, hän vaikuttaa ehdottoman täysipäiseltä, vastoin kuin suurin osa vieraista.

”Pakkeloitujen” tyyppivieraiden lisäksi kuhunkin ohjelmaan pyritään saamaan myös yksi erityisen persoonallinen tapaus, esimerkiksi keijuihin itsensä samaistava neitokainen, joka on jopa leikkauttanut itselleen keijumaisen suipot korvat, tai miespuolinen transvestiitti, joka muutoin äärinaisellisesta ulkonäöstään huolimatta ei suostu luopumaan kokoparrastaan. LKV on yksi aikojemme lukuisista friikkisirkuksista, vastine muinaisten aikojen kiertäville seurueille kääpiöineen ja lihavine naisineen.

Friikkisirkuksensa LKV kuitenkin käyttää eväänsä nopeasti loppuun. Muutaman jakson jälkeen ohjelmaa yksinkertaisesti ei jaksaisi katsoa enää, ellei mukana olisi mainittua Jenny Frostia, jonka vuoksi minä ohjelmaa rakastan. Juontaja Frost nimittäin on omalla tavallaan hyvin magneettinen esiintyjä. Hän on ilmaisussaan ja eleissään energinen ja kulmikkaan sähäkkä, ja hän leikkii viehättävää leikkiä kameran kanssa.

Ehkä siihen, että tv-vastaanottimeni yhä silloin tällöin avautuu LKV:n tullen, on vaikuttanut myös erityisesti se, että juontaja Frost osaa uida ohjelman sameissa kaupallisissa liemissä samastumatta munaskuitaan myöten kauneuden markkinoiden pinnallisiin arvoihin. Hänessä on tervettä, relativistista suhteellisuudentajua ja vielä itseironiaakin, vastoin kuin monien muiden vastaavien ohjelmien tyhjäpäisissä ja ärsyttävissä juontajissa. Fundamentalistisen kiihkeän tyylipoliisi POD:n rinnalla hän on tasapainottava voima showʼssa.

Luvalla sanoen aina ei neiti Frostinkaan oma tyyli ole kaikkein edustavin mahdollinen. Joskus lavalle ilmaantuessaan hän näyttää miltei halvalta. Esimerkiksi eilisiltaisen jakson raskaanpuoleinen ehostus tuo hänelle muutamankin epäedullisen lisävuoden kasvoihin. Jaksosta puuttuvat vieraslistan kaikkein älyvapaimmat yksilöt, kun sisään astuu kolme julkkisten kaksoisolentoa: rahaa poltteleva ”Lady Gaga”, elantonsa yhdennäköisyydellään tienaava ”Britney Spears” ja epätoivoisimpana hahmona ”Katie Price”.

Ohjelman nimi Lemmi, kosi, vältä tulee osiosta, jossa kadunmiehille näytetään kuvanauhaa uhrista ja he kertovat, lemmiskelisivätkö, kosisivatko vai pyrkisivätkö mieluiten välttelemään uhrin näköistä tyyppiä. Kaikkein epäkypsimmille – tai kaikkein epäkypsintä näytteleville – on suunnaton järkytys, kun suuri enemmistö haluaakin rakastavan yhdessäolon sijaan pysytellä hänestä mahdollisimman kaukana.
Lempisitkö, kosisitko vai välttäisitkö sinä häntä? (Kuva: BBC.)
Vastaava katugallup tehdään muodonmuutoksen jälkeen, ja uuden kyselyn tulos on poikkeuksetta huomattavasti mairittelevampi vierasta kohtaan. Tätä voi jopa ihmetellä. Nimittäin olen pannut merkille, että läheskään aina POD:n kädenjälki ei ole kovin edustava, vaan silloin tällöin tulos saattaa olla jopa alkuperäistä karseampi. Varsinkin miespuoliset uhrit käyvät monasti sääliksi, POD kun tykkää pukea heidät heinähatuiksi maalaisserkuiksi. Illan jaksossa Lady Gogo luonnollistuu varsin edustavaksi kappaleeksi, mutta Britney-kaksoisolennosta tietokone jauhaa miltei maantien hiekkaa vain.

Jännittävää katsottavaa saattaa olla myös jälkiseurantaosio, kun uhri parin kuukauden kuluttua istuutuu samaan pöytään juontaja Frostin kanssa. Tavallisesti ainakin POD:n pahimmat rimanalitukset ovat ottaneet askelia kohti entistä, mutta yleensä vieras on kiitollinen saamastaan tyylikonsultoinnista.

Jenny Frost on yksi Atomic Kitten -yhtyeen laulajista. Tyttöbändi aktivoitui pitkän hiljaiselon jälkeen alkuvuodesta, ja mahdollisesti siksi rakastettu Ms. Frost jätti LKV:n neljän tuotantokauden jälkeen. Nyt sarjaa on juontanut jo muutaman jakson ajan komedienne Ellie Taylor (s. 1986). Näitä jaksoja ei vielä luonnollisestikaan ole nähty Suomessa.

Kaikkien aikojen ensimmäinen LKV-jakso muuten uusitaan runsaan viikon kuluttua, maanantaina 25. kesäkuuta klo 14.30. Minut ainakin löytää silloin tv-ruudun äärestä.